Klub chovatelů teriérů

Články & aktuality

Pes roku a Šampion šampionů 2022

Pes roku a Šampion šampionů 2022

16.01.2023, Vladimíra Tichá

Gratulujeme k úspěchu

14. ledna 2023 se v TOP hotelu Praha  vyhlašovali nejúspěšní psi výstavní sezóny 2022. Příznivce australských silky teriérů a naše členy určitěmusí potěšit, že titul Junior roku 2022 si vybojoval Australský Silky teriér Ricochet Time Stands Stil paní JUDr. Ivany Kvěchové. Krásný pes s vynikající povahou si titul naprosto zasloužil a sklidil velký potlesk. Gratulujeme!!!

Ve stejný den o několik hodin později proběhla soutěž Šampion šampionů. U psa roku se sbírají body za umístění na mezinárodních a národních výstavách. Do soutěže Šampion šampionů hlásí majitelé psy, kteří získali národní nebo mezinárodní šampionát a soutěží pak spolu junioři, dospělí i veteráni. Soutěž posuzuje 5 rozhodčích. V prvním kole vyberou takový počet psů, který vyhovuje kolu druhému, tedy 32,16, 8 nebo 4. Druhé kolo se pak dá označit za "náhlou smrt"!. Psi si vylosují čísla a nastupují do výstavního kruhu ve dvojici. Udělají jedno kolečko, pak před rozhodčími tam a zpět a zastaví se na kobercích- jeden na červeném a druhý na zeleném. Rozhodčí jsou vybaveni pálkami v barvě koberců a zvednutím pálky příslušné barvy rozhodují, že do dalšího klání posílají psa z koberce červeného nebo zeleného. Počet soutěžících psů se postupně snižuje až je možné z posledních rozběhů určit čtvrté, třetí, druhé a první místo. První i druhé kolo probíhá po skupinách FCI. Výsledkem je deset finalistů, z kterých se stanoví konečné pořadí i pes s titulem ŠAmpion šampionů. Ten tentokrát získal překrásný novofundlanský pes, který přijel soutěžit ze Slovenska.

Hanbu určitě nedělali ani naši teriéři. Byli vynikající, chodili krásně a museli dělat radost všem příznivcům FCI sk.III. Čtvrté místo si vybojoval Anglický toy terier Arthur Krásná, třetí byl Kerry blue terier Simone Star Wapini Dvomaro , drtuhé místo patřilo Australskému Silky terierovi  Dress Code Silk of Bohemia a vítězem mezi teriéry se stala Irish Soft Coated Wheaten Terrierka Flare Kní-York z Tržiště. Všem úspěšným psům gratulujeme! 

                                                                                                     Vladimíra Tichá

Zpět na aktuality

Tento web používá soubory cookies,

a to jen ty nezbytné pro správné fungování.

Souhlasím