Klub chovatelů teriérů

Články & aktuality

Bonitace 30.5.2021

Bonitace 30.5.2021

13.05.2021, Vladimíra Tichá

Info k bonitaci

Dobrý den všem,

na 30.května 2021 je plánovaná bonitace KCHT a doufáme, že nám ji lidská nákazová situace nezruší. Bonitace je v rámci KCHT něčím novým a v podstatě v současné době nahrazuje výstavní ocenění požadované pro zařazení do chovu. Na bonitaci se nebude zadávat známka, ale výsledkem bude hodnocení doporučen k chovu, nedoporučen k chovu, bonitace odložená. Pro bonitaci platí  ustanovení ČMKU a její výsledek musí být zaznamenán v průkaze původu psa nebo fenky. Majitele psů samozřejmě zajímá oč se bude některé z výše uvedených hodnocení opírat.

Doporučen k chovu - takto bude hodnocen jedinec, který nevykazuje žádnou vadu, která je uvedená v podmínkách pro dané plemeno nebo pro všechna naše plemena jako z chovu vylučují. Jedná se např. o absenci řezáku, u některých plemen o absenci většího počtu zubů, o kohoutkovou výšku nad standard plemene nebo o skus, který není ve standardu plemene uveden. Výstavní ocenění nebude nutné doplňovat, záležet bude jen na majitelích psů a fen, zda o něj budou stát. U border teriérů a welsh teriérů bude definitivní uchovnění vázáno na absolvování požadované zkoušky.

Bonitace odložena - takovýto verdikt by mohl zaznít v případě, kdy jedinec vykazuje závažnou vadu, která se ale může ještě změnit. Může se např. jednat u border teriéra o přílišnou blahobytnou kondici, která ovlivňuje šířku hrudníku a která by se ještě mohla změnit. Pes si bude moci hodnocení opravit na příští bonitaci nebo na uchovňující výstavě.

Nedoporučen k chovu - toto hodnocení záíská jedinec s vadami, které neumožňují uchovnění a které jsou uvedeny v Organizačním a zápisním řádu KCHT.

Bonitace byla vyhlášena "narychlo" a lze tedy počítat s tím, že psi a fenky nebudou ve výstavní kondici. Rozhodující bude kvalita srsti, nikoliv její úprava.

Proti rozhodnutí bonitace se může majitel psa odvolat do 14 dnů k výboru klubu.

Fenky, které bonitací splní podmínky pro zařazení do chovu dostanou na místě razítko do PP, že je fenka registrovaná jako chovná fenka KCHT.  PP psů budu vybírat a postupně je uchovníme. Majitelé psů samců mohou na místě vyplnit žádost o uchovnění psa. Formuláře budou k dispozici.

Omezená je možnost přihlášení, podle hygieniků musíme dodržovat určitá pravidla. Pro každého psa je tedy vyhrazeno 10 minut. V propozicích jsou uvedeny požadavky na psy, ale tentokrát i na lidi. Ti by měli mít negativní test na covid (antigenní ne starší 3 dnů, PCR ne starší 7 dnů) nebo doklad o prodělaném onemocnění s tím, že doloženo má být , že od prokázání onemocnění testem PCR neuplynulo víc než 90 dní a poslední možností je ukončená vakcinace proti kovidu. Pokud se do 30.5.2021 požadavky na to, co mají prokazovat lidé změní, zveřejníme to na webu klubu.

Výbor KCHT věří, že se bonitace bude našim členům líbit a že pomůže zařadit do chovu psy a fenky, kterým chybí výstavní ocenění z klubem pořádané výstavy.

                                                        Vladimíra Tichá

Zpět na aktuality

Tento web používá soubory cookies,

a to jen ty nezbytné pro správné fungování.

Souhlasím