Klub chovatelů teriérů

Články & aktuality

Nová směrnice KCHT

Nová směrnice KCHT

11.01.2023, Ing. Lucie Tylová, Ph.D.

pro zapisování a zobrazování informací

Nová směrnice KCHT - Směrnice pro zapisování a zobrazování informací na web Klubu chovatelů terié

                V posledním Zpravodaji (č. 3/2022) a v návaznosti i na našem webu, byla zveřejněna nová směrnice Klubu chovatelů teriérů. Vztahuje se k zápisu výsledků vyšetření na dědičně podmíněné choroby. Ve Zpravodaji bylo uvedeno, proč  bylo potřeba takovou směrnici udělat. Vzhledem k dotazům našich členů a také řady veterinárních lékařů je asi třeba leccos vysvětlit.

  • U směrnice je tabulka uvádějící, jaká vyšetření se u našich jednotlivých plemen dělají a která se tedy budou na webu zveřejňovat. V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ TO ALE NEZNAMENÁ, ŽE SE JEDNÁ O VYŠETŘENÍ POVINNÁ!!! Záleží jen na majitelích psů a fen, zda svého čtyřnohého přítele nechají či nenechají vyšetřit. NEDOŠLO TEDY K ŽÁDNÉ ZMĚNĚ PODMÍNEK PRO ZAŘAZENÍ DO CHOVU SPOČÍVAJÍ CÍ V POŽADAVKU NA VYŠETŘENÍ ZAMĚŘENÉ NA DĚDIČNĚ PODMÍNĚNÉ CHOROBY. Stále platí jen požadavek na výstavní ocenění z klubem pořádané výstavy, doklad o stavu chrupu a kohoutkové výšce a u border teriérů a welsh teriérů zkouška z výkonu.
  • Opravdu nebudeme zveřejňovat výsledky vyšetření, které není specifické pro dané plemeno. Některé genetické laboratoře dělají soubor vyšetření na geneticky podmíněné choroby u psů a ve výsledném protokolu někdy není specifikováno, o jaké plemeno se jedná. Není důvod psát u jack russell teriéra, že je z pohledu onemocnění, které postihuje husky, čistý. Uvedená široká škála vyšetření vyjde majitele psů a fen levněji než vyšetření zaměřené na jedno plemeno. To ale není důvod, proč výsledky, které nic nevypovídají, zveřejňovat.
  • Výstupy z genetických laboratoří a z klinického vyšetření mají svá pravidla. Řeč je o dokladech, na jejichž základě se vyšetření u psa uvádí. Na výsledcích by mělo být uvedeno, že byla provedena kontrola identifikace psa (ověřil se čip) a mělo by tam být razítko laboratoře a podpis zodpovědné osoby.
  • Pokud se jedná o genetický profil, tedy o podklad pro případné prokázání původu psa samotného nebo jeho potomků, mělo by vyšetření být provedeno metodou ISAG. Existují různé metody, které nemusí být vzájemně porovnávatelné a pak jsou k ničemu.
  • Výsledky uváděné jako by parentage, tedy na základě vyšetření rodičů (clear by parentage-čistý po rodičích) uvádíme jen u první generace. Pokud bychom postupovali správně, měli bychom je uvádět jen tehdy, kdy je ověřen původ potomka, tedy stanoven Genetický profil matky, otce a potomka a původ potomka je potvrzen genetickou laboratoří. Zatím jsme k něčemu podobnému nepřistoupili.
  • Někteří majitelé psů se ptali, proč neurčíme laboratoř nebo laboratoře, jejichž výsledky uznáváme. Vyšetření zaměřená na dědičně podmíněné choroby zatím nemáme v podmínkách pro zařazení do chovu a podmínky nehodláme měnit. Není tedy důvod laboratoře určovat a je na každém majiteli psa, kterou zvolí a zda si ověří, jak výsledky z ní vypadají. Doporučit ale můžeme např. Genomii (genomia.cz), s kterou máme smlouvu a naši členové tedy slevu na vyšetření. Doporučit můžeme i LABOKLIN (https://cz.laboklin.info) nebo Tilii (https://www.tilialaboratories.cz).

 

Závěrem malá prosba. Zvažujte prosím, jaká vyšetření mají či nemají význam, a kdy se jedná jen o „kus papíru“, který má dokladovat, jak dobří jste chovatelé. Vyšetřovat má opravdu cenu jen to, co dané plemeno trápí.

                                      Vladimíra Tichá

Zpět na aktuality

Tento web používá soubory cookies,

a to jen ty nezbytné pro správné fungování.

Souhlasím